sunnuntai 23. elokuuta 2020

Estonia Triathlon 2020

 Nappisuoritus!

Estonia Triathlonin suorituspaikka oli jälleen vaihtunut, tällä kertaa n 170 km kaakkoon Tallinnasta. Tänä vuonna osallistuin puolimatkaan kolmen täysmatkavuoden jälkeen. Tämä olikin fiksu veto, koska keväästä asti kipeillyt polveni ei olisi kestänyt täyden matkan vaatimia juoksuharjoituskilometrejä. Korona tai sijainti oli verottanut tapahtuman osallistujamäärää, puolikkaalle lähti noin 40 henkeä.

Puolimatka meni osaltani täydellisesti. Uinti oli alimittainen, koska tuuli oli siirtänyt poijuja lähemmäksi. Menomatkalla oli jonkun verran aallokkoa ja tuttuun tyyliin jäin peesailemaan parempia uijia rintauintia polskutellen. Välillä kokeilin vaparia, mutta en pysynyt yhtään suunnassa - alkuviikosta tapahtuneen pyörätörmäilyn jäljiltä olkapää on vielä hivenen kipeä, joten mahtoiko se sitten vaikuttaa suunnan pitämiseen. Rintauintia olkapää ei haitannut. 

Pyöräily oli hauskan loivaa vaihtelevaa maastoa peltoaukeiden keskellä, kokonaisnousua n 400m. Levykiekko poimi upeasti tuulen ja pyöräilyssä oli todellista vauhdin hurmaa. Osan matkaa asfaltti oli virolaistyylistä: kaadettu pikeä tiehen ja sen päälle peukalonpäänkokoista kiveä ja ajettu pinta tasaiseksi. Sen jälkeen kun pääsi supersileälle asfaltille, niin kyllä kelpasi. Pyöräilyn ekalle lenkillä alkoi sataa. Kisaoppaassa ei oltu mainittu sateesta mitään, joten se oli kyllä pitkä miinus järjestäjille😒. Itse olin asennoitunut (ja pukeutunut) helteiseen keliin, jossa minua isommat kaverit kärsisivät lämmöstä ja itse olisin kerrankin saanut olla palelematta. Näin ei siis kuitenkaan ollut, vaan mentiin perinteiden mukaan näpit jäässä ajaen. Pyöräilyssä tein ennätykseni puolimatkan tehontuotossa, 206W, keskinopeus 35.5 km/h. Vertailun vuoksi viime vuoden Turun puolikkaassa 170W ja 34.5 km/h. Pyöräily lähti turhan kovilla tehoilla liikkeelle, koska edessä oli selkä. Jossain vaiheessa ymmärsin päästää sen karkuun.

Juoksu lähti mukavasti liikkeelle. Yritin pitää sykkeen alle 165 bpm ja tahdin n 4:50 min/km. Yllättävän hyvin tässä onnistuinkin. Ekan kympin jälkeen annoin itselleni luvan juosta korkeammillakin sykkeillä ja jatkoin fiiliksen mukaan. Ihan mukavasti toinen puolikas meni, loppuaika n 1:42:30, eli n 4:55 min/km. Tässä on parannusta viime vuoden Turkuun 3,5 minuuttia eli n 10s /km. Erinomaista! Keskisyke oli kisoissa käytännössä sama. Verrattuna omaan puolimaratonin (siis ilman lämmittelylajeja) ennätykseeni voi tätä pitää uutena ennätyksenä tai vanhan sivuamisena - mittaustarkkuus eri kisoissa ja kellon antamana matkana vähän heittää, mutta enempää puolta minuuttia tämä ei jää ennätyksestäni!!! Tulos on kyllä ihan loistava huomioiden vähäiset juoksukilometrit (ja reitin kokonaisnousun 165m).  Kipeän polven vuoksi en ole kesällä juuri juossut, viikko- km-määrät ovat olleet alle 20 km. Kesäkuu 56km, heinäkuu 70 km, elokuu 63 km.

Loppuaika oli 4:48:37, jolla paransin selvästi omaa ennätystäni ja voitin oman ikäryhmäni (M40). Kaikista osallistujista olin 4. häviten kolmossijasta vain 2s (loppukirini ei riittänyt).

Muistilistaa mitä tein tänä vuonna ja kannattaa harkita pitäisikö tehdä jatkossakin:

- juoksutreenin kilometrit vaihdoin 800m vetoihin, tavoitevauhtina 4 min/km. Toistoja 4-7 kpl ja pitkä palautuminen, uusi lähtö vasta kun syke on alle 110 bpm.

- edeltävällä viikolla kävin hierojalla

- tankkasin parina päivänä maltodextriiniä, jonka seurauksena paino nousi. Ilo tosin oli lyhytaikainen, tiheän virtsaamistarpeen seurauksena paino putosi normaaliin :)

- Aero: Tukka pois. Sänki lyhyeksi. Säärikarvat ja uutuutena käsikarvat pois.

- kisa-aamuna puoli teelusikallista suolaa veden kanssa.

Muuten oli aika tuttu kuvio. Sama pyörä ja varusteet, pitkiä fillarilenkkejä en tee kesän mittaan kuin kerran kuussa, mutta fillarilla töihin 4-5 krt/vko, uintia talvikaudella kerran tai kaksi viikossa. Toki yhteensä liikuntaa tulee viikkotasolla 8-12h, eli ei tämä nyt ihan harjoittelematta tullut.