sunnuntai 24. lokakuuta 2021

Puolimaratonin ennätystesti

 Sunnuntaina on Spring Marathon, joka koronan vuoksi ehti siirtyä melkein puolitoista vuotta eteenpäin. Edellisen kisan jälkeen aloin treenata tätä kisaa varten, koska edelleenkin tavoitteena olisi päästä puolimaraton aikaan 1:34. Noin puolitoista kuukautta ennen kisaa otin käyttöön Hal Higdon sovelluksen ja sen tekemän ohjelman. Laitoin perustiedot kuntoon ja tavoiteajaksi 1:30. Ohjelmasta tuli minusta työntäyteinen, vaikka yritin saada ohjelmaan vain 30 km juoksua viikossa. Ohjelmassa oli 3-4 juoksua viikossa, joka on minun normaaliharjoitteluun nähden paljon. Koska tavoite ja ohjelma oli olemassa, niin tein kuitenkin ohjelman mukaan. Välillä kyllä tuntui, että ohjelma on liian rankka ja palautuminen ei ole riittävää.

Oikeastaan tämän kirjoituksen pointti on eri ennusteet, mitä kisaan voi tehdä. Viime vuotinen ennätysaika oli n 1:36, jota siis on yritys parantaa. Tällä hetkellä tuntuu, ettei tule onnistumaan. Kisaan on viitisen päivää ja olo väsynyt.

Ennusteet:

Garminin kello on optimistinen ja arvelee minun juoksevan puolikkaan aikaan 1:28. Tämä tarkoittaisi 4:10 min/km, jonka jokainen ymmärtää aivan mahdottomaksi tavoitteeksi.

Hal Higdon sovellus taas on pessimistinen (toivottavasti!), koska se arvelee minun hassaavan matkaan 1:44, joka on noin 4:57 min/km. Toivottavasti näin hitaasti matka ei etene, koska sehän olisi sama aika kuin Estonian puolikkaalla.

Oma ennusteeni perustuu maksimisykkeeseen (173 bpm), jota jaksan pitää kisan ajan ja harjoituksissa toteuneeseen "metriä per sykähdys". Lukema tietenkin vaihtelee matkan varrella paljon, mutta sanotaan, että pitkän reippaan lenkin loppupäässä arvo on esimerkinomaisesti 1.24 m/b. Tästä jos laskee, niin minuutissa etenisin 214 metriä, joka vastaa 4:40 tahtia. Tästä loppuajaksi tulisi 1:38. Aavistuksen tätä nopeampi aika on mahdollista saada, koska alkumatkasta laskennassa käytetty parametri on edullisemmassa arvossa. Eli sanotaan omaksi arvauksekseni 1:37.

Sitten on vielä yksi salainen(?) tekijä - Vaporflyt. Muutamilla testilenkeillä olen havainnut, että mainosten "virallinen" 4% hyöty on toteutunut joko alhaisempana sykkeenä tai nopeampana etenemisenä samalla sykkeellä. Jos tämä toteutuu myös sunnuntaina, niin loppuaika olisi 1:33!

Mutta täydennän tätä sitten kisan jälkeen. 

Ja näin siinä sitten kävi: aika oli 1:37:04 (nettoaika), eli 4:36 min/km, eli tismalleen sama kuin viime vuonna tehty ennätykseni. Toisaalta pettymys, toisaalta tyytyväinen. Keskisyke oli 174 ja syke oli ihan liian korkea heti alusta alkaen. Oletin, että eka kiekka olisi mennyt n 165 sykkeillä, mutta heti ekojen kilsojen jälkeen syke huiteli yli 170 lukemissa. Ihan loppumatkasta alkoi pohkeet vähän kramppailemaan, mutta ei suurempia ongelmia. Juoksu tuntui ihan hyvältä, mutta kovempaa ei päässyt.

Hetkonen, toteutunut aika oli sama kuin ennustamani. Eli ihan turha oli käydä testaamassa juoksukunto, kun sen tiesi jo etukäteen 😀


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti